Kirjutan siia ühe väga hea räimeretsepti. Kindel see, et enamus
on seda toitu söönud. Ent mina ikka ei saa aru, kuidas on nii, et toit tuleb
ikka kõige parem siis, kui keegi teine seda teeb. Ja kui see teine on veel ema, siis
on tulemus lausa jumalik. Nii ma siis rõõmustasin, kui ema linnast kaasa tõi
kotitäie priskeid räimeid. Maakodus puhub tuul igast praost sisse, nii et
köök on eriti hästi ventileeritud. Seega pole mureks ka hirmus praelõhn, mis
selle super hea toidu valmistamisel kaasneb. Ma otsustasin kindlasti vaadata ja
õppida, kuidas tema räimed alati nii hõrgud tulevad. Ema hakkas elegantselt
räimi puhastama ja mõne hetke pärast ta juba paneeris ja praadis neid. Mina
olin külaliste ja muude tegemistga nii hõivatud, et kogu protsessist sain osa
võtta vaid selle kõige paremas etapis-kui esimesed räimed taldrikule ilmusid ja
neid sealt pihta sai pandud.
Palusin siis emal kirja panna, kuidas käib üks õige
räimetegu. Üldiselt on nii, et ema maitsestab alati tunde järgi... Loomulikult ajab see mind segadusse, sest kuidas ma
saan sama moodi tunda nagu tema. Nüüd ema juba teab, et retsepti
jagamisel tahan ma päris kindlasti teada ka koguseid. Armas oli see, kuidas ta
siiski toiduvalmistamise kirja pani talle omasel viisil.
Ema jagatud räimeretsept.
Räim on eesti rahvuskala. Kilu on rasvasem kui räim. Osta 1
kilo räimeid. Pontsakamad on paremad, juhul kui neid on. Lihtsalt kalaliha jääb
pärast puhastamist rohkem järgi.
Võta räim vasakusse kätte, nuga paremasse. Aseta kala
lõikelauale. Eemalda pea, seejärel lõika kõht lõhki ja eemalda sisikonnd. Saba
jäta alles, siis on pärast praadimist sellest hea kinni hoida ja suhu pista.
Kui oled sellega kenasti hakkama saanud, võta taldrik ja
pane sinna 2 peotäit jahu ning kasta räimed ühekaupa jahu sisse.
Pane pann tulele,
vala sinna head õli. Pane õli parasjagu, kuna jahu tõmbab õli päris palju sisse
ja pann hakkab tossama. Nüüd aseta räimed pannile. Ah jaa, algselt pane pliidil
kõige kuumem aste peale. Prae kuskil minut, siis keera pliidikraad umbes 1/3
vähemaks.
Prae mõlemalt poolt kuldseks. Mõlemalt poolt umbes kaks minutit. Ühele poolele riputa soola. Tunde järgi. Üks- kaks - kolm, siia- sinna, parema käega.
Nüüd kui räimed on kuldpruunid tõsta nad taldrikule. Siia
juurde sobib kindlasti hakitud till. Võta käärid paremasse kätte, juhul kui sa
oled paremakäeline ja lõigu till kuldsetele räimedele peale. Jätka kuni kõik
räimed on praetud. Kui näed, et õli on pannil vähe, lisa juurde.
P.S. Minu soovitus: võta praetud räime saba otsast kinni vastavalt sellele, millise käeline sa oled ja pista suhu. Soovitan musta leiva ja kurgiga.
Meie talu köök on alati avatud kokameistritele, tänud emale!
Jaaa seda soovituslikku liigutust sai korralikult palju tehtud- sabast kinni ja suhu. Eriti hea oli veel krômpsuv sabaots :)
ReplyDeleteMa sain ka ühe praeräime ja see oli hästi maitsev suutäis...
ReplyDelete