Tuesday, March 27, 2012

Hommikukohvi hea ja paremaga ehk viljakohv kitsepiima ja kaneeliga




Ehkki on nö. töönädala hommik , ärkan just siis, kui uni on otsa saanud. Jätan kalli veel unemaailma, teisel pool silmalaugusid rändama ja alustan oma päeva. Esmalt lükkan jalad kummikutesse ja lähen õue päikese kätte.


Tuppa tulles teen oma esimese hommikutule ahju. Kallis saab ka siis soojas toas ärgata. Uskumatu, kui mõnus on hommikul lõket vaadata ja tunda, kuidas soojus vaikselt tuppa hiilib.

Nüüd asun pliidi kallal toimetama. Täna valmistan endale hea sooja joogi. Selleks kasutan kitsepiima, mis on organismile justkui hommikune pai.


Kuumutan klaasi jagu kitsepiima ühe teelusika täie viljakohvi ja roosuhkruga. Kuna meil majas töötavat kella pole, siis teen kõike tunde järgi, no nii umbes kolm minutit võiks see segu keskmisel kuumusel keeda.
Et minu viljakohv saaks eriti hea, kurnan joogi ja lisan mett ning  kaneeli.
Ja nii ma istun, kevadpäikese käes, teki sisse mässituna verandal. Vaatan kellukesi, loen raamatut ja hingan sisse ürgmetsa värsket õhku.



Just siis, kui tundub, et ma olen täitsa oma ette, kaaslaseks vaid mu mõtted, krabistab keegi minu kõrval. Parajalt pontsakas sisalik on samuti  end päikese kätte tulnud soojendama.
Ma ei oskagi paremast hommikust unistada.

Kuidas ma oma hommikukohviga vitamiine ja muud head neelasin:
  • Kitsepiim sisaldab palju vitamiine B, B2 ja A . Kitsepiimas sisaldub rohkem kaltsiumi, magneesiumi, rauda ja vaske kui lehmapiimas.Kitsepiima peetakse üheks looduse poolt antud imejoogiks tänu oma raviomadustele. Juhul, kui kunagi proovitud kitsepiim tundus vastumeelse lõhna või maitsega, siis tasub proovida parema kvaliteediga piima. Kui kitsed on puhtas keskkonnas kasvatatud, paraneb ka joogi maitse .
  • Kaneel on rikas antioksüdantide poolest ning kaitseb organismi rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Kaneeli antioksüdatiivne toime suureneb kokkupuutes kõrgemate temperatuuridega, mistõttu on seda hea serveerida soojades roogades ning jookides.Muuseas on kaneel hea kiudaine , raua ja mangaani allikas.
  • Mesi sisaldab C-, B1-, B2-, B6, PP ja K-vitamiini ja mitemeid mineraale.
  • Roosuhkrust leidub mineraale nagu kaltsium, magneesium, raud ja fosfor.
Ja kui vähegi võimalik, soovitan seda sooja hommikujooki juua õues, nina päikese poole suunatuna. Kas või lahtisel aknal kohvitass käsi soojendamas, nii saab väikese D- vitamiinilangu ka päeva esimesel poolel juba kätte.


6 comments:

  1. lahe. selliseid naisi, kes hommikul toa soojaks teevad ja kohvi valmis, pole palju leida. kauaks vaid viitsimist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ma selle kuu jooksul olen seda vaid ühel hommikul teinud. Huvitav, et tavaliselt istutakse ikka õhtuti tule juures. Ent vahelduseks hommikul esimese asjana tuld vaadata ja vaikselt ärgata oli hoopis teistmoodi ja kuidagi väga rahustav.

      Delete
  2. Väga ekslusiivne hommikune elamus - kitsekohv koos kohaliku sisalikuga...

    ReplyDelete
  3. Kui vaatad elavat tuld, taevast (kas siis pilvist - päikselist päeval või tähistaevast öösel) ehk siis merd tema liikumises, kõik need nägemused viivad mõtted liikuma...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, loodusel on võimas jõud mõtteid liigutada =)! Elava tule vaatamine hommikul aga tõi päeva algusesse erilise rahu. Vahest ongi hea päeva alustada nii ,et võtad hoo maha !

      Delete